Tiada apa yang boleh anda cari di sini, kecuali segala kisah yang berkaitan dengan Sahibus Samaah As Sheikh Datuk Seri Sivaji Anu War Berahi Al Juburi yang aku kutip dari sumber maya yang bersepah-sepah untuk dikumpulkan dalam satu blog untuk tujuan dijadikan bahan bacaan/rujukan kepada anak dan cucu ku kelak.

Blog Archive

Saturday, July 18, 2009

1LAGI ARTIKEL PAHANG DAILY -PENJILAT TEGAR AL JUBURI

16 July 2009

Bahan bukti - Mahkamah terima permohonan Anwar

Sdr. Anwar Ibrahim berkata beliau puas hati dengan keputusan mahkamah yang mengarah pendakwaraya menyerahkan bukti yang disembunyikan kepada pasukan peguambela.

Membacakan keputusan kes pada jam 2.30 petang tadi, Hakim Zabidin Md Diah menyanggah hujah pendakwaraya yang mendakwa mahkamah tidak boleh memaksa pihak pendakwaraya menyerahkan bukti-bukti bukan dokumen. Hakim Zabidin berkata tiada sebarang peruntukan dalam undang-undang yang menghalang pihak pendakwaraya atau menyekat mahkamah dari mengemukakan bukti-bukti yang relevan kepada pasukan pembelaan.

Mahkamah dengan ini mengarahkan pihak pendakwaraya harus menyerahkan akuan dari tujuh saksi yang akan ditampilkan oleh pendakwaraya, ujian rawatan perubatan dan nota pakar kimia dalam masa satu minggu. Peguambela Anwar juga diberi keizinan untuk menonton sedutan rakaman kamera litar tertutup (CCTV) Saiful di kondo kejadian pula, sekiranya salinan pendakwaraya tidak jelas. Manakala sampel dan spesimen DNA gagal diperoleh atas "sebab-sebab keselamatan", begitu juga rakaman video testimoni penuduh, Saiful Bukhari Azlan, kepada polis pada 30 Jun 2008.

Anwar berkata walaupun kes tuntut bukti memihak kepada beliau, namun mengingatkan pasukan pembelaannya berwaspada ekoran pengalaman lalu berhubung manipulasi bukti oleh pihak pendakwaraya. Pendakwaraya berkata pihaknya akan merayu kepada keputusan mahkamah ini, seraya membantutkan lagi persediaan Anwar nanti.

source:pahangdaily

(Justice Mohamad Zabidin Mohd Diah has ruled Opposition Leader Anwar Ibrahim's defence team be given access to some of the prosecution's evidence in the sodomy case.

In his decision this afternoon, Mohamad Zabidin ordered the prosecution to allow Anwar's lawyers to inspect CCTV recordings of the alleged crime scene if the given copy is unclear.

He also ordered that the examination notes of Hospital Kuala Lumpur doctors on the alleged victim - Mohd Saiful Bukhari Azlan - be handed to the defence team.

The High Court judge also wants the prosecution to provide the defence team with the witness statements of seven individuals.

However, the court refused to grant the defence access to the original DNA specimen because the samples have been packeted and sealed.)

source:malaysiakini

cheers.


KOMEN AKU!!

BICARA PUN BELUM LAGI, DOK MENGELAK SANA SINI DENGAN PERKARA TEKNIKAL, NAK TUDUH PIHAK PENDAKWARAYA NAK SEMBUNYI BUKTI... MASUK AKAL KER PENDAKWARAYA NAK SOROK BUKTI, KALAU NAK SOROK BUKTI BUAT APA DAKWA?? DALAM PERBICARAAN SEMUA AKAN KELUARLAH..BILA KENYATAAN DIBUAT..BUKTI ATAU SAKSI AKAN DITUNJUK ATAU DIPANGGIL UNTUK MENGUATKAN KENYATAAN.

"Hakim Zabidin berkata tiada sebarang peruntukan dalam undang-undang yang menghalang pihak pendakwaraya atau menyekat mahkamah dari mengemukakan bukti-bukti yang relevan kepada pasukan pembelaan."

DALAM MASA YANG SAMA TIDAK ADA JUGA PERUNTUKAN UNDANG UNDANG YANG "MEWAJIBKAN" MEMBERIKAN BUKTI PENDAKWAAN SEBELUM PROSIDING KECUALI YANG RELEVEN, SEPERTI LAPURAN PAKAR PERUBATAN, LAPURAN KIMIA, FORENSIK, JPJ ATAU PUSPAKOM DAN SEWAKTU DENGANNYA ie EXPERT EVIDENCE.

PERCAKAPAN SAKSI KEPADA POLIS DIBAWAH SEK 112 KAJ BOLEHKAH DISERAHKAN KEPADA PIHAK PEMBELA??? SEDANGKAN PENGAKUAN DIBAWAH SEK 113 KAJ HANYA AKAN DI 'TENDER' SEMASA 'PERBICARAAN DALAM PERBICARAAN'

"Justice Mohamad Zabidin Mohd Diah has ruled Opposition Leader Anwar Ibrahim's defence team be given access to some of the prosecution's evidence in the sodomy case."

SOME DOES NOT MEAN ALL!!

In his decision this afternoon, Mohamad Zabidin ordered the prosecution to allow Anwar's lawyers to inspect CCTV recordings of the alleged crime scene if the given copy is unclear.

ALLOW TO INSPECT (SCREEN) BUKAN MEMILIKI ATAU DISERAHKAN PITA ASAL. DAH ADA COPY PUN TAK PUAS HATI JUGAK? APASAL? NAMPAK ADA DI SANA KAH? AWAL AWAL DULU KATA ADA ALIBI = TEMPAT LAIN KONON-KANTOI!!!! BERAPA ORANG LAGI LAWYER YANG SANGGUP BERTAHAN UNTUK MEMBELA KALAU GAMBAR CCTV TU JELAS, SEDANGKAN DENGAN YANG BLURR TU PUN SULAIMAN ABDULLAH DAH KINCIT?? PANGGIL CHUA JUI MENG LAH JADI LEADING DEFENCE COUNSEL- DIA TU LULUSAN LLB!!

AMK KATA LAPURAN PUSRAWI HILANG DALAM TANGAN POLIS, MACAM MANA BOLEH HILANG??? POLIS PUN TAK AMBIK LAPURAN TU, TAK RELEVEN, DOKTOR MYANMAR TU BUKAN PAKAR DAN POLIS TAK PERNAH SURUH DIA PERIKSA PUN. TAPI BUKANKAH LAPURAN PERUBATAN HKL SUDAH DISERAHKAN KEPADA PIHAK AL JUBURI?? MINTA LAGI BUAT APA??? HILANG JUGA??? LAWAK BETUL ABANG PENDEK TU!!!

HAKIM PUN MACAM NAK JADI CARTOON JER, KEJAP KATA TAK DER YANG MENGHALANG, TETAPI DIA TAK BENARKAN SEMPLE DNA DIBERIKAN KEPADA PEGUAMBELA...PERUNTUKAN MANA PULA DIA GUNAKAN UNTUK MENGHALANG??? TAKUT TERGANGGU BARANG BUKTI KER??? STATEMENTS 112 CPJ TU BUKAN BAHAN BUKTI PEMBELA KAH????

APAKAH PERLU SAYA GESA SPRM UNTUK MENYIASAT HAKIM MOHD ZABIDIN???- ANYBODY ABOVE THE LAWS?? TAKUT SELUAR KOYAK LAGI ...HEHEHEHEHE

2 comments:

Anonymous said...

KALU KO KENA TUDUH PON KO AKAN BUAT BENDA YANG SAMA...

KITA XTAU TAKTIK POLIS MALAYSIA,DORANG PANDAI MEMANIPULASI BRG BUKTI..PE SALAHNYA ANWAR NAK TGK BARANG BUKTI TU??

KLU BTUL LA SEGALA TUDUHAN KEATAS ANWAR,NAPE WAKTU PAKLAH JADI PM,ANWAR DIBEBASKAN??HAKIM YANG BERKUASA WAKTU PAKLAH JADI PM JE YG XTAKUT DGN KEBENARAN ANWAR XBERSALAH..

HANG DUK TUDUH ANWAR BUKAN2 NI NAPE??HANG DI"BAYAR" OLEH UMNO KOT..

KALU HANG BETUL LA XTAKUT NERAKA,HANG TERUSKAN LA USAHA MURNI HANG NI..

Anonymous said...

ekau tolong tutup blog ni. mencemarkan internet ajo.

Followers