Tiada apa yang boleh anda cari di sini, kecuali segala kisah yang berkaitan dengan Sahibus Samaah As Sheikh Datuk Seri Sivaji Anu War Berahi Al Juburi yang aku kutip dari sumber maya yang bersepah-sepah untuk dikumpulkan dalam satu blog untuk tujuan dijadikan bahan bacaan/rujukan kepada anak dan cucu ku kelak.

Blog Archive

Thursday, July 23, 2009

4 SAKSI KAH ATAU 7 SAKSI???

7 saksi kes liwat Anwar - Anwar mati akal?Mahkamah Tinggi melalui Hakim Datuk Mohamad Zabidin Mohd Diah dalam perbicaraan kes liwat Anwar terhadap Saiful menyaksikan pasukan pendakwaraya dikehendaki menyerahkan kesemua dokumen dan barang berkaitan, nota perubatan dari HKL kepada pasukan peguambela Anwar Ibrahim kecuali sampel DNA dan membenarkan Datuk Seri Anwar Ibrahim meneliti rakaman CCTV .

Selain itu Mahkamah Tinggi juga memutuskan untuk tidak membenarkan Anwar mendapatkan testimoni video Mohd Saiful kepada polis yang dirakam pada 30 Jun 2008.

Keputusan Mahkamah ini menyaksikan permintaan Anwar melalui peguamnya telah diterima hakim mahkamah tinggi, sebelum ini Anwar sering menjadikan alasan penangguhan perbicaraan kerana barisan peguamnya tidak dibenarkan mendapatkan dokumen dan bukti yang ada pada pasukan pendakwaraya.
Oleh itu pada 24 Julai nanti, Anwar sepatutnya sudah tidak menjadikan alasan tidak ada salinan dokumen dan bukti sebagai hujah untuk menangguhkan perbicaraan lagi.
Seperkara yang menarik didalam kes ini ialah apabila dikatakan terdapat tujuh saksi utama di pihak pendakwaraya.
Selain Saiful yang menjadi saksi utama, saksi lain pegawai penyiasat Jude pereira, Hasanuddin Rahimi, Rashid Othman dan abd hamid.
Sama-sama kita nantikan apakah lagi helah yang akan dilakukan Anwar untuk mengugurkan kes ini, walaupun kini pendakwaraya mempunyai kes kukuh untuk mengaitkan beliau dengan kes tersebut, Anwar melalui laman blognya masih cuba mengabui mata para penyokong tegarnya dengan mengaitkan semua dakwaan ini adalah konspirasi untuk menjatuhkannya. Sambil mengambarkan dirinya dalam keadaan bahaya gara-gara kes perbicaraan ini.

Saiful Bukhari didalam blognya pula mengatakan walaupun dirinya terkilan dengan keputusan Mahkamah membenarkan pasukan peguambela Anwar memiliki dokumen kes liwat tersebut.
Namun beliau menghormati keputusan tersebut dan mengharapkan Anwar Ibrahim bersyukur dengan kelebihan yang diberikan oleh mahkamah kepadanya.

" saya tetap menghormati dan redha dengan keputusan Mahkamah sebentar tadi.Persoalan saya, adakah Mahkamah masih tidak berlaku adil seperti apa yang sering dicanang oleh pihak tertuduh? Dari awal kes hingga sekarang, sudah banyak kelebihan dan kelongaran yang Mahkamah telah berikan kepada tertuduh. " kata saiful didalam blognya.

Menurut Saiful lagi kes tersebut sudah terlampau lama dan mempersoalkan kenapa Anwar masih berdolak dalik mengenai kes tersebut. Sambil menempelak Anwar beliau mengajukan persolan mengapa Anwar harus takut dengan perbicaraan tersebut sekiranya beliau yakin berada di pihak yang benar.

No comments:

Followers