Tiada apa yang boleh anda cari di sini, kecuali segala kisah yang berkaitan dengan Sahibus Samaah As Sheikh Datuk Seri Sivaji Anu War Berahi Al Juburi yang aku kutip dari sumber maya yang bersepah-sepah untuk dikumpulkan dalam satu blog untuk tujuan dijadikan bahan bacaan/rujukan kepada anak dan cucu ku kelak.

Blog Archive

Tuesday, September 8, 2009

DENDAM PADA ABD GANI PATAIL

ITULAH HAKIKATNYA - ANU WAR AL JUBURI MENUNTUT SATU AKUAN PALSU DARI UMMI HAFILDA DAN AZIZAN. DENGAN AKUAN PALSU ITU DIHARAP ORANG RAMAI AKAN PERCAYA DIA BERSIH DARI TUDUHAN, SEDANGKAN DIA TAHU AKUAN ITU ADALAH PALSU DAN DIPAKSAKAN - tiba tiba hari ini dia menuduh Gani Patail memalsukan bukti ... ITULAH WAJAH PEMIMPIN TELUS YANG AKAN MEMBAWA HARAPAN BARU - HARAPAN KEPALA BAPAK DIA !!! (Ungkapan 'kepala bapak' sering diucapkan oleh anu war al juburi sendiri-aku sekadar mengulangi) - INILAH 'PEMIMPIN' YANG DISANJUNG OLEH PAS


KUALA LUMPUR, Khamis - Bekas Timbalan Pengarah Cawangan Khas (SB) II Datuk Amir Junus memberitahu mahkamah, Datuk Seri Anwar Ibrahim mahu datang ke pejabat SB bagi menemui Azizan Abu Bakar selepas bekas pemandu itu ditangkap.

Amir berkata, pada 18 Ogos 1997, kira-kira jam 8.30 malam, Anwar menghubunginya melalui telefon untuk memberitahu beliau mahu bertemu Azizan yang ditahan di pejabat SB.

(Azizan sebelum itu ditahan di rumah Dr Ristina Majid di Bangsar pada 17 Ogos 1997).

Bagaimanapun, katanya, selepas beliau menasihati bekas Timbalan Perdana Menteri itu supaya tidak berbuat demikian, Anwar mencadangkan supaya Azizan dibawa ke rumahnya.

Menurutnya, Azizan kemudian dibawa ke rumah Anwar pada jam 11.45 malam itu oleh Deputi Superintendan Abdul Aziz Hussin.

Timbalan Kanan Pendakwa Raya Abdul Gani Patail: Seterusnya apa yang berlaku di kediaman rasmi tertuduh.

Amir: Lebih kurang jam 11.45 malam, saya bersama SP1 (bekas Pengarah Cawangan Khas Datuk Mohd Said Awang) sampai di rumah tertuduh dengan membawa surat ID17 dan ID18 (surat kenyataan umum penafian Azizan dan Ummi Hafilda Ali) dan memberi kepada tertuduh surat itu.

Abdul Gani: Sewaktu di rumah tertuduh, adakah kamu memaklumkan apa-apa kepada tertuduh.

Amir: Saya telah memaklumkan kepada tertuduh bahawa Ummi Hafilda dan Azizan telah dibebaskan dengan ikat jamin polis.

Abdul Gani: Apabila kamu menyerahkan ID17 dan ID18 kepada tertuduh, adakah tertuduh membaca kedua-dua surat itu.

Amir: Selepas saya dan SP1 menyerah ID17 dan ID18 kepada tertuduh, tertuduh telah membaca kedua-dua surat itu.

Abdul Gani: Selepas itu, apa berlaku.

Amir: Selepas membaca surat ID17 yang ditulis Azizan, tertuduh meluahkan perasaan yang surat ini bolehlah diterima tetapi apabila membaca ID18 yang ditulis Ummi Hafilda, tertuduh kurang puas hati dan bukan seperti yang dikehendaki.

Abdul Gani: Kamu kata tertuduh luah perasaan. Bagaimana, tertuduh meluahkan perasaan terhadap kedua-dua surat itu.

Amir: Bagi surat Azizan (ID17) tertuduh kata ini 'bolehlah' tetapi bagi ID18 (surat Ummi Hafilda), 'bukan macam ini'.

Menurutnya, surat itu diserahkan kepada Anwar di bilik bacaan rumah Anwar, ketika beliau bersama Anwar dan Mohd Said.

Abdul Gani kemudian menunjuk satu nota fail bertarikh 19 Ogos 1997 yang ditandatangani Amir.

Abdul Gani: Sila baca surat ini.

Amir: (membaca kandungan surat itu) Surat pengakuan Ummi Hafilda dan Azizan. Lewat malam 18 Ogos 1997, Pengarah Cawangan Khas dan saya telah diarah oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk memaklumkan tentang perkembangan terbaru hasil siasatan terhadap Ummi Hafilda dan Azizan Abu Bakar.

Sehubungan itu, Pengarah Cawangan Khas dan saya sampai ke kediaman rasmi Anwar pada tengah malam, 18 Ogos 1997. Turut bersama ke kediaman Anwar ialah Azizan. Sebaik sahaja sampai, surat Ummi Hafilda dan Azizan diserahkan kepada Anwar dan selepas itu Azizan pergi menemui Anwar dan berbual dengannya.

Amir kemudian memberitahu mahkamah bahawa beliau kurang ingat sama ada Azizan juga turut berada di dalam bilik bacaan berkenaan ketika surat ID17 dan ID18 diserah kepada Anwar.

Menurutnya, beliau dan Mohd Said sekali lagi pergi ke rumah Anwar pada 27 Ogos 1997, kira-kira jam 10 malam, selepas tertuduh mengkehendaki satu surat pengakuan lain daripada Ummi Hafilda dan Azizan.

"Kenyataan umum yang dikehendaki Anwar ialah satu kenyataan yang lebih komited, meyakinkan dan tegas serta menafikan dan menarik balik kesemua dakwaan yang terkandung dalam ID14 (surat Perihal Salahlaku Timbalan Perdana Menteri)," katanya.

Amir kemudian ditunjukkan sebuah nota fail bertarikh 28 Ogos 1997 yang ditandatangani bekas Timbalan Pengarah SB itu.

Abdul Gani: Sila baca nota fail ini.

Amir: (membaca kandungan surat itu) Surat pengakuan Ummi Hafilda Ali dan Azizan Abu Bakar. Pada malam 27 Ogos 1997, Pengarah Cawangan Khas dan saya telah diarah oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim supaya pergi ke rumahnya untuk berbincang pengakuan Ummi Hafilda dan Azizan. Anwar berkata yang dia tidak berpuas hati dengan pengakuan mereka kerana ianya tidak kukuh dan menyakinkan.

Anwar secara khusus mengarahkan supaya Ummi Hafilda dan Azizan digesa membuat pengakuan lain yang lebih komited dan menyakinkan. Tindakan yang diambil menentukan kedua-dua mereka menarik balik tuduhan.

Berita Harian 26 November 1998

No comments:

Followers