Tiada apa yang boleh anda cari di sini, kecuali segala kisah yang berkaitan dengan Sahibus Samaah As Sheikh Datuk Seri Sivaji Anu War Berahi Al Juburi yang aku kutip dari sumber maya yang bersepah-sepah untuk dikumpulkan dalam satu blog untuk tujuan dijadikan bahan bacaan/rujukan kepada anak dan cucu ku kelak.


Blog Archive

Sunday, August 30, 2009

CELOTEH SANUSI SEPTEMBER 1998

Sanusi dedah strategi Anwar

MELAKA, Ahad - Datuk Seri Anwar Ibrahim selama ini dikatakan berusaha memperkuatkan orang yang menentang penyokong Datuk Seri Dr Mahathir Mohamad dalam usahanya untuk menjatuhkan Perdana Menteri.

Ahli Majlis Tertinggi (MT) Umno, Tan Sri Sanusi Junid ketika mendedahkan pendekatan politik Anwar, mendakwa Anwar pernah berbaik-baik dengan Datuk Lee Kim Sai supaya menentang Datuk Seri Dr Liong Sik kerana Presiden MCA itu menyokong kuat kepemimpinan Dr Mahathir.

"Begitu juga dalam Gerakan, Anwar berbaik-baik dengan Datuk Joseph Chong manakala dalam MIC beliau berbaik-baik dengan Datuk S Nallakaruppan.

"Ini kerana Anwar menyedari Presiden MIC, Datuk Seri S Samy Vellu dan Presiden Gerakan, Datuk Dr Lim Keng Yaik juga menyokong kuat kepemimpinan Dr Mahathir," katanya di majlis taklimat isu semasa anjuran Biro Penerangan Umno bahagian Batu Berendam di Ayer Keroh dekat sini, petang ini.

Turut hadir, Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan Umno Melaka, Datuk Mohd Ali Rustam, yang juga Ketua Umno bahagian Batu Berendam.

Bercakap kepada pemberita selepas itu, Sanusi berkata, Anwar mempunyai wajah dari segi agama dan nasionalis yang berbeza dengan wajah politik, korporat serta kehidupan peribadi.

Katanya, dalam agama, Anwar mengeluarkan ayat al-Quran manakala dari segi nasionalisme pula memilih perkataan dari kamus Dewan Bahasa dan Pustaka yang digunakan dalam Perhimpungan Agung Umno dan bahagian.

"Imej agamanya pula tidak serasi dengan imej korporatnya dengan orang seperti Nallakaruppan," katanya.

Mengenai tindakan Anwar mempertikaikan cara pengakuan Dr Munawar Ahmad Anees dan Sukma Darmawan Sasmitaat Madja yang disifatkan sebagai gaya Gestapo ala-Mahathir, Sanusi berkata, Anwar akan mengatakan bermacam-macam.

Katanya, kedua-dua yang mengaku itu membuat pengakuan yang memalukan diri sendiri kerana insaf dengan sanggup menerima hukuman.

"Semua kata-kata yang menunjukkan dia bersalah, dia akan katakan pemalsuan, gestapo dan macam-macam.

"Saya rasa dia sudah hilang sopan dan sudah sakit. Mungkin dia perlu jumpa doktor jiwa," katanya.

Menurutnya, semakin lama serta jauh berjalan dan banyak bercakap, banyak percanggahan yang didapati sebagaimana pengakuannya menyuruh Ketua Pemuda Umno, Datuk Ahmad Zahid Hamid menimbulkan isu nepotisme dan kronisme berbanding sebelum ini menegur Zahid.

(Nota: Petikan dari buku 50 Dalil Mengapa Anwar Tidak Boleh Jadi PM.
Dari keluarga yang tidak mewah, bapa Anwar, Ibrahim Abd. Rahman sekarang boleh kahwin satu lagi. Rani, abang Anwar dulu muflis tapi sekarang bukan main kaya lagi. Wan Ismail, mertua Anwar, pun dapat habuan yang besar dengan 30 juta saham bernilai RM90 juta.)

"Zahid pula kalau disuruh-suruh orang tidak layak menjadi Ketua Pemuda Umno," katanya.

No comments:

Followers